Peabody Essex Museum

NBW was commissioned to design a new 3,700 sf garden at the Peabody Essex Museum in Salem, Massachusetts in association with a major building expansion at the museum which includes a new 40,000 sf gallery wing, and 112,000 sf collection center for artwork storage, care, and conservation. The mission of the Peabody Essex Museum is to celebrate outstanding artistic and cultural creativity by collecting, stewarding, and interpreting objects of art and culture in ways that increase knowledge, enrich the spirit, engage the mind, and stimulate the senses. Through its exhibitions, programs, publications, media and related activities, PEM strives to create experiences that transform people’s lives by broadening their perspectives, attitudes, and knowledge of themselves and the wider world.

NBW drew on unique local and historic narratives - including Atlantic currents and the rhythms and patterns of tidal estuaries. Artifacts and horticulture from both eastern and western hemispheres inspired the creation of the garden. This attitude reflects the character of the Museum - a vibrant and evocative collection of elements, hybrid and multivalent in form and meaning.

Collaborators: Ennead Architects, CMS Collaborative, Thornton Tomasetti, Pine and Swallow Enivronmental, Northern Design, Rico Associates